Zilele trecute am fost invitati de catre Fundatia ASE, in calitate de reprezentanti ai unei companii reprezentative pentru industria intermedierilor de credite, sa sustinem o interventie in cadrul unei discutii mai ample cu studetii pe marginea conceptului larg de EDUCATIE FINANCIARA. Am dorit sa ramanem in sfera noastra de expertiza si ne-am limitat la dezbateri legate de ponderea cheltuielilor corelate cu obtinerea si rambursarea creditelor. Cu acest prilej am identificat nevoia clara a consumatorilor interesati de eficientizarea raportului venituri / cheltuieli pe bugetele propri de mai multa precizie si transparenta in calculul ratei unui credit.
Cu alte cuvinte, a fost nevoie sa raspundem la intrebarea: ‘’Cum sa-ti calculezi singur rata creditului?’’
In primul rand trebuie lamurit din capul locului ca shoppingul bancar, adica vizitele pe la agentiile bancare pentru obtinerea informatiilor cu privire la valoarea ratei lunare la un credit pe care ii vizam, nu este o optiune. Consilierii bancilor vizitate nu au posibilitatea sa estimeze aceasta valoare fara sa utilizeze aplicatia bancii respective, aplicatie care interogheaza in general si Biroul de Credite cu privire la comportamentul si istoricul de creditare al aplicantului. Fiecare astfel de interogare reduce valoarea unui scor tinut de institutie (FICO SCORE). Dupa cateva interogari repetate, acest scor scade semnificativ, facand cvasi imposibila obtinerea unui credit. In cel mai bun caz vom reusi sa obtinem o finantare, dar nu in cele mai bune conditii la care alfel am fi putut spera. Scorul FICO se reface odata cu trecerea timpului, dar asta inseamna sa asteptam luni bune pentru a incerca din nou obtinerea creditului dorit.
Cea mai buna solutie este utilizarea calculatoarelor virtuale pe care le putem gasi relativ usor pe internet. Si aici insa trebuie facute unele mentiuni. Majoritatea finantatorilor, fie banci, fie IFN-uri posteaza pe site-urile propri astfel de instrumente care pot fi utile cu amendamentul ca nu ofera decat solutia finantorului respectiv, oferta care nu este neaparat cea mai buna. Mai mult, tendintele sunt sa se seteze algoritmul de calcul astfel incat sa indice cele mai atractive oferte din punct de vedere comercial, astfel ca nu putem fi 100% siguri ca la momentul personalizarii ofertei ne vom situa pe acelasi palier si uneori diferentele sunt semnificative. In plus, nimic nu ne garanteaza ca folosind instrumentul de calcul al unui finantator vom obtine rata cea mai buna pentru noi in acel moment stiut fiind faptul ca finantatorii se intrec mereu in oferte special, campanii, discounturi, etc.
Cea mai exacta solutie pe care o putem indica este utilizarea unui calculator de rate pus la dispozitia consumatorilor de un intermediar de credite, precum cel de aici.
Aceste instrumente sunt in general parametrizate pe solutiile optime oferite de intreaga piata la un moment dat. Prin utilizarea lor veti sti cu exactitate care este cea mai buna oferta existenta.
Spre exemplu, compania noastra deruleaza relatii de parteneriat cu 28 de institutii de credit (Banci, IFN-uri si Societati de Leasing) reprezentand peste 70% din piata de profil din Romania. Suntem capabili sa oferim solutiile optime pentru nevoile de finantare ale clientilor nostri si punem la dispozitia vizitatorilor un instrument de calcul pentru rata creditului foarte exact. Mai mult decat atat va putem asista fara nici un fel de cost suplimentar in vederea obtinerii creditului dorit. Calculatorul de Rate ofera si posibilitatea aplicarii pentru serviciul de asistenta si consiliere, angajamentul nostru fiind ca in cel mai scurt timp sa fiti contactati de un specialist din reteaua DSA Advisor in vederea personalizarii fara riscuri a ofertei de credit.
In concluzie, metoda optima de calcul a celei mai bune rate pentru viitorul credit este prin utilizarea unui instrument virtual precum acesta si prin discutia ulterioara cu un consultant dedicat, care sa va asiste in mod gratuit pana la obtinerea finantarii necesare.